De 8 gouden regels om een nieuwe baan te zoeken terwijl je nog ergens werkt

Kan je baan jou nergens meer mee verrassen? Heb je het gevoel ter plaatse te trappelen, en snak je naar nieuwe uitdagen en andere perspectieven?
Hoe combineer je jouw huidige werk met de zoektocht naar een nieuwe baan? Op twee fronten spelen kan gevoelig liggen. Hier zijn onze tips.

1/ Hou het discreet

Aangezien je niet weet of je snel elders zal aangenomen worden, blijf je beter discreet en hartelijk naar je manager toe. Het is immers een kleine wereld. Je weet niet wie hij of zij kent. Dit zou je reputatie kunnen schaden en wie weet … je huidige werkgever staat misschien net op het punt om je andere verantwoordelijkheden aan te bieden. Hij of zij zou het feit dat je elders gaat kijken slecht kunnen opnemen. Zaag dus de tak niet door waarop je zit.  


Gebruik je professionele laptop niet om werk te zoeken. Neem geen oproep van een rekruteerder aan op je werk. Je voortdurend terugtrekken op een discrete plek zoals een vergaderzaal, zal uiteindelijk opvallen. Beluister je voicemail en lees je sms’jes tijdens je pauze. Rekruteerders zijn het gewend dat kandidaten een gesprek moeten afbreken. Stel hen voor om hen tegen het einde van de dag terug te bellen, of tijdens de middagpauze.

2/ Organiseer je goed

Gebruik het begin en einde van je dag en je weekends om jobsites uit te pluizen, update je CV, stel je kandidatuurbrieven op en contacteer rekruteerbureaus. Hou deze momenten gescheiden, zodat ze je professionele taken niet hinderen.

Er is geen wettelijke regel voorzien voor werknemers om tijdens de werkuren naar sollicitatiegesprekken te gaan (behalve voor werknemers die ontslag hebben genomen of voor stagiairs, met instemming van hun werkgever). Leg je afspraken daarom vroeg in de ochtend vast of na het werk of groepeer ze op een vrije dag. Gebruik indien nodig een leugentje om bestwil om je afwezigheid te rechtvaardigen: onderhoud van de ketel, een tandartsafspraak, enz. Houd een dossier en een logboek bij waarin je de functie, de contactpersoon, de datum van verzending, de data van de herinneringen, enz. noteert. Stel een specifiek e-mailadres in om werk te zoeken.

3/ Verzorg je e-reputatie

HR-verantwoordelijken gebruiken Linkedin om profielen te zoeken die overeenstemmen met hun missies. Hou je profiel dus bij, zonder daarom te vermelden dat je actief op zoek bent. ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’ in de titel van je Linkedin-profiel kan je werkgever alarmeren. Vul er eerder je competenties in. Rekruteerders contacteren interessante profielen, zelfs als die niet aangeven dat ze van baan willen veranderen.

Activeer Linkedin Premium zolang je nieuw werk zoekt. Zo weet je wie je pagina heeft geraadpleegd en wie je contacteert. Volg de personen die werken bij de bedrijven waarop je jouw oog hebt laten vallen.

4/ Werk aan je netwerk

Vertrek van je ruime netwerk. Heb je een afspraak met klanten of leveranciers? Neem je deel aan een forum of een conferentie. Laat je gesprekspartners SUBTIEL weten dat je openstaat voor verandering, als zij jou betrouwbaar lijken. In heel wat bedrijven ontvangen werknemers een premie als ze een nieuwe collega kunnen aanbrengen.

5/ Je huidige baan stelt rekruteerders gerust

Je hebt al een baan. Dat maakt je aantrekkelijker dan een werkzoekende in de ogen van rekruteerders. Je bevindt je in een comfortabele situatie zonder druk! Je hebt de tijd om een vacature te vinden die je echt bevalt en die overeenstemt met je competenties, je verlangens en je waarden. Dat maakt het ‘matchen’ alleen maar beter.

6/ Hou je outfit in het oog

Ben jij meestal ‘casual’ gekleed op het werk? Wek dan geen argwaan door opeens piekfijn gekleed op de werkvloer te verschijnen. Ga even naar huis voor of na je sollicitatiegesprek, of kleed je ter plaatse om.

7/ Rechtvaardig je zin in verandering

Wees transparant met de rekruteerders. Leg uit hoe je verwachtingen van je huidige functie afwijken van de werkelijkheid. Een verhuis, problemen met de hiërarchie, verveling … Het belangrijkste is dat je de redenen kan aangeven die je aanzetten om te vertrekken. Dit zal rekruteerders helpen om je verwachtingen en je waarden beter in te schatten..

8/ Verzorg je relaties met je collega’s

Verkoop de huid van de beer niet voor hij geschoten is. Verlaat je huidige baan niet vooraleer je een bindende aanwervingsbelofte hebt ontvangen. Eens je je ontslag hebt ingediend, moet je je opzegtermijn naleven, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn die je hiervan vrijstellen. Vertrek op goede voet, blijf correct en professioneel, ook al zijn er onenigheden geweest. Het is een klein wereldje. Je werkgever kan in een latere fase van je leven gecontacteerd worden als referentie..

Veel succes met je zoektocht!

5 redenen om een rekruteringsbureau in te schakelen als kandidaat