5 redenen om een rekruteringsbureau in te schakelen als kandidaat

Werk zoeken is voltijds werk … Zoveel tijd en energie die je investeert, zonder dat dit je noodzakelijk een baan oplevert, of met het risico op een onderbetaalde baan of een werkomgeving die je niet bevalt. 

En als je nu eens beroep deed op een rekruteringsbureau? Hun taak: kandidaten vinden die ‘matchen’ met werkgevers met aantrekkelijke vacatures. Een wereld van verschil!

1. Werkgevers vertrouwen op rekruteringsbureaus voor een nauwgezette selectie

Om tijd te winnen of de kwaliteit van de kandidaturen te verhogen, besteden talloze bedrijven hun rekrutering uit aan algemene of gespecialiseerde rekruteringsbureaus. De consultant weerhoudt de kandidaten die het best overeenstemmen met het rekruterende bedrijf en stellen deze rechtstreeks voor. 

Of je nu weerhouden wordt of niet, je cv zal aandachtig gelezen worden door het rekruteringsbureau, ongeacht je professionele ervaring. Door als consulent op te treden voor zijn klanten, garandeert het bureau dat je cv niet in de spambox van het aanwervende bedrijf belandt of over het hoofd wordt gezien, zoals vaak gebeurt bij ongevraagde sollicitaties die verdwijnen in de lawine aan cv’s die worden verzonden. 

2. Rekruteringsbureaus besparen je tijd en hebben toegang tot exclusieve vacatures

Wist je dat ‘klassieke’ vacatures via advertenties slechts een derde van de beschikbare vacatures vormen? Dat is niet veel … Bedrijven die van plan zijn een werknemer te ontslaan, starten immers vaak een discreet selectieproces om de werknemer in kwestie niet te verontrusten. 
Wervingsbureaus staan in direct contact met bedrijven die aanwerven. Zij bieden je daardoor toegang tot veel meer vacatures.
 

3. Rekruteringsbureaus nemen de tijd om je te leren kennen

Rekruteringsconsultants slaan de brug tussen het aanbod en de vraag van de markt. Ze nemen de tijd om kandidaten te leren kennen, hen te bevragen naar hun motivaties, hun waarden, hun verwachtingen en hun vaardigheden, om hen pas daarna te plaatsen. 

Vaak bieden rekruteringsbureaus kandidaten de mogelijkheid om hun vaardigheden te evalueren aan de hand van technische, logische, talen- en andere proeven. Deze assessments – die vaak gratis zijn voor kandidaten – evenals persoonlijkheidsvragenlijsten helpen met het opstellen van hun profiel.


De beste rekruteerders zijn gespecialiseerd in een sector die ze kennen als hun broekzak omdat ze er hun sporen hebben verdiend. Daar komt vaak nog een goedgevuld adressenboekje bovenop. Ze kennen ook de bedrijfsleiders en de HR-verantwoordelijken van hun klanten. Ze hebben dus een goed beeld van de bedrijfscultuur, de aanwervingsprocedures, de werksfeer en methodes, maar ook van de verwachtingen en de loonpolitiek van deze werkgevers. Ze kennen bovendien de bestaande teams die versterkt moeten worden. Ze kunnen dus goed inschatten of de werksfeer je zal bevallen en of je zal overeenkomen met je collega’s.

Bovendien willen rekruteringsbureaus beide partijen tevredenstellen. Als een kandidaat uiteindelijk toch niet geschikt blijkt te zijn of het bedrijf verlaat binnen enkele maanden na aanvang, wordt het wervingsbureau benadeeld. Een rekruteerder heeft er dus alle belang bij om de juiste baan voor jou te vinden. Als ze in je geloven, zullen ze voor je pleiten.

 

4. Rekruteringsbureaus mikken op win-winrelaties op lange termijn

Je wordt opgenomen in de databank van het bureau. Zelfs als je profiel niet aansluit bij hun huidige zoekopdrachten, kan het later van pas komen voor een andere werkgever die aanwerft. Zo vergroot je je kansen.


Daar komt nog bij dat een externe consultant met een grondige kennis van jouw sector ideaal geplaatst is om je nieuwe professionele mogelijkheden te suggereren. De consultant kan je zelfs functies aanraden die je misschien zelf nooit zou hebben overwogen, omdat ze jou onbereikbaar leken. Maar de consultant heeft je leren kennen en denkt dat je hebt wat nodig is voor de baan. Hij of zij is zelfs bereid je CV te verdedigen. Een goede rekruteerder heeft altijd oprechte interesse in zijn kandidaten en doet er alles aan om hen mogelijkheden te bieden waarmee ze hun carrière verder kunnen ontwikkelen. Zelfs nadat je bent aangeworven, blijft het bureau een partner gedurende je lange carrière. Want soms heb je nood aan nieuwe uitdagingen ...

5. Rekruteringsbureaus kunnen je klaarstomen voor sollicitatiegesprekken

Het bureau staat voortdurend in contact met de HR-verantwoordelijke van de werkgever. De consultant beschikt daardoor over waardevolle informatie aangaande het aanwervingsproces, zoals de verwachte kwaliteiten of de persoonlijkheid van de HR-verantwoordelijke. Wanneer werkgevers vacatures publiceren, vermelden ze zelden de loonschaal. Tijdens het sollicitatiegesprek ligt het soms gevoelig om je loonsverwachtingen aan te geven. Rekruteringsbureaus hebben vaak bevoorrechte toegang tot deze info en kunnen je een idee geven van het bedrag dat de werkgever bereid is te betalen. Dit is een aanzienlijk voordeel op je concurrenten die zich rechtstreeks kandidaat gesteld hebben.

Niets beters dan een gespecialiseerd rekruteringsbureau

Controleer altijd of er rekruteerders van andere bureaus actief zijn geweest op het terrein. Elk beroep kent zijn nuances en bijzonderheden en consultants met ervaring binnen de sector bevinden zich in een bevoorrechte positie om de specifieke behoeften en vaardigheden te begrijpen van de sector die zij bedienen. Bij H2C zijn onze consultants bijvoorbeeld gespecialiseerd in de beroepen waarvoor zij aanwerven. Waar wacht je dus nog op om beroep te doen op onze rekruteringsprofessionals?


H2C Aanwerven en retentie van talent
1ste deel: de onboarding, het onthaal en de integratie van de nieuwkomers